Více než polovina Čechů (55 %) plánuje, že stráví jarní dovolenou v Česku, přičemž nejčastěji volí Jihočeský (19 %) a Jihomoravský kraj (12 %). V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní.
Celkem 47 % dotázaných si dovolenou užije v rámci prodloužených víkendů. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek spojený s lehčími sportovními aktivitami, relaxací a návštěvou kulturních památek. Do zahraničí letos na jaře vyrazí 46 % Čechů. V průměru se lidé chystají utratit za jarní dovolenou 7 358 Kč na osobu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.
Kratší dovolená, větší důraz na kvalitu a komfort
Podíl těch, kteří si chtějí užít jarní období dovolenkově v Česku, se oproti loňsku téměř nezměnil. Průměrná délka pobytu zůstává šest dní, přičemž téměř polovina lidí (47 %) preferuje prodloužené víkendy. Stále platí, že Češi nejčastěji tráví jarní dovolenou s rodinou nebo partnerem či partnerkou. Obecně se ukazuje, že na popularitě získávají kratší pobyty, přičemž jsou lidé ochotni více investovat do kvality ubytování a služeb.
„Češi kladou stále větší důraz na komfort a jedinečné zážitky. Preferují kombinaci aktivního odpočinku a relaxace s prvky lokální gastronomie a kultury. Roste například obliba vinařských stezek, pivních tras nebo tematických gastronomických festivalů,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává:
„Tyto preference ladí s pojetím našich letošních kampaní, v nichž se zaměřujeme na aktivní odpočinek, lázně, ale také gastronomii. Což vychází i z faktu, že aktuálně běží tříletá spolupráce Česka se společností Michelin. Díky tomuto partnerství se tuzemsko zařadí mezi země, které tato renomovaná společnost dlouhodobě podporuje jako kulinářské destinace.“