Ekonomická svoboda v ČR mírně klesla, evropskou jedničkou zůstává Švýcarsko

swiss-2700775_1280

Česká republika je 22. nejsvobodnější ekonomikou světa, ekonomická svoboda zde dlouhodobě klesá. Hongkong a Singapur jsou stále nejsvobodnější ekonomiky. Do žebříčku Economic Freedom of the World 2024, který dnes publikuje Institut liberálních studií ve spolupráci s kanadským Fraser Institutem, se řadí 165 zemí a teritorií

V revidovaném žebříčku se loni Česko umístilo na 18. místě, v ekonomické svobodě si naše republika pohoršila relativně vůči ostatním zemím i absolutně.

Ekonomická svoboda v České republice setrvale klesá od roku 2016, jedinou výjimkou byl druhý pandemický rok (2021), který byl o kousek svobodnější než první rok pandemie. Jde o velmi znepokojivý trend,“ komentuje letošní výsledky Martin Pánek, ředitel Institutu liberálních studií.

Zajímavý je rozdíl mezi svobodným Tchaj-wanem (19.) a despotickou Čínskou lidovou republikou (104.).

Z globálního hlediska nepříjemný vývoj komentoval Matthew Mitchell z Fraser Institutu, vedoucího think-tanku tohoto žebříčku: „Po desetiletích pomalého, ale stálého růstu dosáhla globální ekonomická svoboda vrcholu v roce 2019, ale od té doby v každém ze tří let klesala, což se nestalo od doby, kdy jsme začali měřit ekonomickou svobodu před více než 25 lety.“

Nejnovější kompletní údaje jsou z roku 2022, proto náš žebříček zobrazuje situaci vždy s dvouletým zpožděním,“ vysvětluje Pánek. „Hongkong vykazuje pokles svobody již patnáct let, v roce 2018 však tento pokles nabral vyšší rychlost v důsledku represí a vměšování ze strany čínské vlády a očekáváme, že tento pokles bude pokračovat i nadále. Úpadek Hongkongu budeme nadále podrobně monitorovat,“ přislíbil Pánek. „Podle Human Freedom Indexu, který bere v potaz i občanské svobody, se Hongkong propadl z 3. místa na 46. již v roce 2021,“ doplňuje.

Na prvních čtyřech příčkách se z dlouhodobého hlediska nic nemění. Od roku 2006 jsou za prvním Hongkongem vždy Singapur, Švýcarsko a Nový Zéland. Mění se pouze jejich pořadí.

Spojené státy, Dánsko, Irsko, Kanada, Austrálie a poprvé po dvaceti letech Lucembursko uzavírají nejlepší desítku.

Studie, která byla poprvé vydána v roce 1996, měří ekonomickou svobodu – možnost jednotlivců činit vlastní ekonomická rozhodnutí – na základě analýzy několika ukazatelů, mezi které patří regulace, velikost vlády, vlastnická práva, vládní výdaje a daně. Letošní zpráva, která vychází z údajů za rok 2022 (nejnovější dostupné údaje), zachycuje také vliv omezení souvisejících s opatřeními proti šíření pandemie covid-19.

Mezi deset nejhůře hodnocených zemí patří Jemen, Libye, Írán, Argentina, Myanmar, Alžírsko, Sýrie, Súdán, Zimbabwe a Venezuela. (Země s totalitními vládami jako Severní Korea nebo Kuba nemohou být zařazeny do žebříčku kvůli nedostatku údajů.)

Na pozici těsně před Českem se umístila Gruzie (21.), hned za námi Rakousko (23.). Další zajímavé příčky jsou např. Japonsko (11.), Německo (16.), Francie (36.), Itálie (51.). Slovensko je na 45. místě, Maďarsko na 55. a Polsko na 70., Česko je tak druhou nejsvobodnější ekonomikou ve střední Evropě, poměrně těsně za Německem. Zajímavý je rozdíl mezi svobodným Tchaj-wanem (19.) a despotickou Čínskou lidovou republikou (104.).

Sdílet článek

Mohlo by Vás zajímat