Koruna zpátky na trati: úroveň 25 EUR/CZK na dosah

V minulém týdnu byla česká koruna zejména pod vlivem zahraničních faktorů, český ekonomický kalendář byl prázdný a jedinou významnější událostí byla publikace nové makroekonomické prognózy Ministerstva financí ČR. Ta na základě zásadní revize dat ČSÚ letos počítá s vyšší nominální hodnotou HDP, ačkoli reálný ekonomický růst by měl být nižší (1,1 %), což odpovídá našemu HDP nowcastu.

Podobně jako ČNB i MF letos počítá s průměrným kurzem 25,1 EUR/CZK a jen velmi pozvolným posilováním v horizontu predikce. Naše aktuální prognóza však předpokládá, že vzhledem k očekávanému vývoji úrokového diferenciálu a oživení v zahraničí ve 4. kvartále má česká koruna prostor k apreciaci ještě v tomto roce.

Aktuální vývoj zatím nahrává spíše našim předpokladům, když koruna v posledním měsíci opět trendově posiluje a přibližuje se dokonce k úrovni 25 EUR/CZK. Náš výhled na srpen sice počítal zatím s o něco slabším kurzem, silnější koruně však nahrálo zejména oslabení dolaru tažené růstem pravděpodobnosti snížení úrokových sazeb Fedu v září, které investoři již téměř s jistotou vyhlížejí v důsledku chladnoucího trhu práce v USA.

Utvrdit investory pomohlo i páteční vystoupení předsedy Powella na sympóziu v Jackson Hole, kde dosud nejsilněji potvrdil odhodlání zahájit cyklus uvolňování měnové politiky právě z důvodu rizikového vývoje zaměstnanosti, ale i snížených proinflačních rizik. Dolar se tak vůči hlavním světovým měnám dostal dokonce na nejslabší úroveň od loňského července. Kromě Fedu trh v příštím měsíci očekává snížení sazeb i ze strany ECB, což nahrává relativní pozici koruny i vůči euru.

Tento týden bude opět z pohledu české ekonomiky prázdnější, v pátek má být zveřejněn pouze zpřesněný odhad HDP za druhé čtvrtletí, kde změnu neočekáváme, dozvíme se však více o jeho struktuře. Zajímavá pak mohou být data ze zahraničí, kdy v neprospěch koruny může hrát zejména zítřejší rozhodnutí maďarské centrální banky, kde po 15 po sobě jdoucích sníženích nyní většina trhu očekává stabilitu sazeb, ačkoli náš odhad počítá i s možností dalšího snížení o 25bb.

Důležité informace přinese i odhad srpnové inflace v Německu a v eurozóně, v obou případech očekáváme příznivý vývoj. V Německu by růst harmonizovaného indexu cen měl zpomalit na 2,3 % r/r (vs 2,6 % v červenci), v eurozóně očekáváme obdobné zpomalení z 2,6 % r/r na 2,2 % meziročně, ačkoli jádrová inflace v eurozóně nejspíš zůstane zvýšená. Klíčová data v závěru týdne poskytne cenový index PCE ze Spojených států, kde se očekává udržení meziročního tempa růstu na 2,5 %, ačkoli jádrová složka by mohla mírně zrychlit z 2,6 % na 2,7 % r/r.


Autorem textu je Vít Mikušek, analytik Raiffeisenbank

Sdílet článek

Mohlo by Vás zajímat