Nejvíc masa, nejvíc mléka… Ale k soběstačnosti má Česko daleko

calf-362170_1280
V loňském roce stoupla produkce masa v Česku o necelé jedno procenta na takřka 455 tisíc tun. Jedná se tak o největší množství vyrobeného masa od roku 2012. Od tuzemských producentů bylo přímo nakoupeno zhruba 3,1 miliardy litrů mléka. Samotný přímý nákup mléka tak předčil výrobu mléka za kterýkoli rok z celého období let 2002 a až 2019. Produkce mléka se v tomto období pohybovala v pásmu od 2,6 do necelých 3,1 miliardy litrů.
„Uvedená čísla značí, že zemědělci za sebou mají z hlediska objemu produkce příznivý rok 2020. Vysoká produkce přispěla k zesílení tlaku na pokles cen potravin v ČR. Ceny zemědělských výrobců klesaly u skotu, jatečných prasat i jatečných kuřat a také v případě mléka. Tato skutečnost přispěje ke slabšímu růstu cen potravin v ČR v roce 2021 v porovnání s rokem 2020. Bude jedním z faktorů v pozadí celkově mírnější spotřebitelské inflace v porovnání s rokem loňským,“ vypočítává hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.
Z hlediska samotného objemu kalorií, které se v Česku ročně vyprodukuje, by se obyvatelstvo ČR nasytilo i zcela bez existence zahraničního obchodu. Bráno z pohledu jednotlivých potravin, například vepřového masa, však soběstačnost, již vzývají někteří politici, zajištěna zdaleka není. „Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozu ze zahraničí by tuzemské masny vypadaly jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a museli bychom omezit jeho konzumaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Češi konzumují nejvíce právě vepřové maso. Na oblibě roste drůbeží maso, které je cenově dostupné. Naopak hovězího masa konzumujeme málo kvůli jeho vysoké ceně,“ shrnuje Křeček.

Sdílet článek

Mohlo by Vás zajímat